hirdetés
Ha nem vagy örömpolgár, július 20-tól a chatet is csak minimum 1 Bizalom Ponttal használhatod
Simple vásárlói tájékoztatóa 28-i mizéria

itt vagy: Eropolis > Belváros > Blog > orpheo > 25

hirdetés

Ha elfelejtetted a jelszavad...
Ha még nem vagy tag...

Írd meg az életed, írd meg a mai napod! Volt ma szex? Jó volt? Mi volt a jó benne és mi hiányzott? Mi húzott fel a legjobban ma? S minek örültél? Mi volt a legérdekesebb ma Eropolisban? Hát a külvilágban mi történt? Inkább a főnököddel vagy inkább a szomszédoddal feküdnél le? Vagy egyikkel sem?
Ha te is szeretnél blogot, örömpolgárnak kell lenned!


orpheo blogja


Gépház
Itt olvashatsz Eropolis városfejlesztő munkáiról, csavarok, szögek, és egyéb érdekes dolgok.
« előző bejegyzés^ összes bejegyzés ^következő bejegyzés »

a 28-i mizéria
#25 (2007-01-02 18:18:37)

csak egy kis háttérinfo, hogy miért nem működött 28-án du. kb. 4ig eropolis.

szóval, három szerverünk közül kettőt újra kellett telepítenem, méghozzá fedora core 6-ra. az egyik szerver az eropolis adatbázis-szervere, amiben egy hibás HDD miatt az utóbbi időben szinte heti rendszerességgel összeomlott valamelyik a nagy forgalmú táblák közül (levelezés, userek, permák, stb). mivel a másik szerverbe új HDD-t raktam (kezdett elfogyni a hely), úgy döntöttem, hogy az abból kivett kisebb HDD kerül majd be a db szerverbe. tehát ehhez először a másik gépbe be kellett raknom a HDD-t, ráhúznom az fc6-ot, átpakolnom a file-okat, konfigurálni az egészet, kivenni a régi hdd-t, berakni a db szerverbe a rossz helyett, ráhúzni megintcsak az fc6-ot, konfigurálni, kész.

elviekben ez kb. 4-5 óra munka.

elviekben.

hajnali 1kor kezdtem neki, hogy minél kisebb legyen a kimaradás miatti impact, terveim szerint hajnali 6 felé készen is lettem volna. csakhogy.

kezdve ott, hogy kétszer elcsesztem a csomagválasztást (ami az én hibám, kb. 1 óra veszett el emiatt), de ez csak a kisebb baj volt. a nagyobb az, hogy miután az első gépre felhúztam a fedorát, és már elkezdtem átpakolni a kb. 12 gigányi user file-okat az új HDD-re... az xfs file-rendszer hibákat kezdett dobálni.

ekkor kaptam majdnem agyérgörcsöt. a vadiúj HDD-re vadiújan feltelepített linuxon elérhetetlenné vált az RPM csomagrepository teljes adatbázisa. ez effektíve lehetetlenné tette újabb csomagok hozzáadását a rendszerhez, vagy a meglevők frissítését. ez persze elfogadhatatlan. és akkor már félúton voltam a dolgok átpakolásában.

miután legyőztem az előtörő pánikot és sírógörcsöt, utánaolvastam... és hát megintcsak köszi. az fc6 telepítő-kerneljében az xfs modul hibás, és adatvesztést okozhat.

okozott. köszi, bazmeg.

ezek után valami elképesztő trükközéssel sikerült megmentenem a dolgokat, és 4x-re az eddig használt xfs helyett ext3-al felhúztam a fedorát. sajnos mindez, köszönhetően a formázásoknak (ezek után persze nem gyorsformázásokat, hanem ellenőrzött formázásokat csináltam, kézzel), meg az átpakolandó adatmennyiségnek, sok-sok órán keresztül tartott.

miután végeztem a főgéppel (ez lehetett úgy du. 1 fele), került sorra eropolis db szervere. mivel már előre felkészültem az xfs miatti cukiságokra, ott is eltartott egy darabig az adatok átpakolása, az ellenőrzött formázás, stb. végül du. 3 fele az is elkészült (ott csak 1-2 gigát kellett pakolászni).

mikor végre éjszaka el bírtam aludni, 35 órája voltam talpon. maga a teljes installálás az összes nyűggel együtt 15 órát vett igénybe.

szóval... aki azt hinné, hogy mennyire egy tuti állás eropolis technikai/fejlesztési főmuftijának lenni... tényleg az. de időnként vannak kemény pillanatok (órák...) is.

Nincs hozzászólás. |

Hozzászólásokhirdetés


A felhasználói élmény biztosításához Eropolis cookie-kat használ. Tudj meg többet.     Rendben, elfogadom.