hirdetés
Ha nem vagy örömpolgár, július 20-tól a chatet is csak minimum 1 Bizalom Ponttal használhatod
Simple vásárlói tájékoztatósite bajok

itt vagy: Eropolis > Belváros > Blog > orpheo > 46

hirdetés

Ha elfelejtetted a jelszavad...
Ha még nem vagy tag...

Írd meg az életed, írd meg a mai napod! Volt ma szex? Jó volt? Mi volt a jó benne és mi hiányzott? Mi húzott fel a legjobban ma? S minek örültél? Mi volt a legérdekesebb ma Eropolisban? Hát a külvilágban mi történt? Inkább a főnököddel vagy inkább a szomszédoddal feküdnél le? Vagy egyikkel sem?
Ha te is szeretnél blogot, örömpolgárnak kell lenned!


orpheo blogja


Gépház
Itt olvashatsz Eropolis városfejlesztő munkáiról, csavarok, szögek, és egyéb érdekes dolgok.
« előző bejegyzés^ összes bejegyzés ^következő bejegyzés »

site bajok
#46 (2010-08-25 05:16:37)

FONTOS INFORMÁCIÓ, KÉRLEK, OLVASSÁTOK EL!

hát igen. elvileg szép dolog az utf-8, és szabálykövető is, meg minden, de azt nem láttuk előre, hogy erőteljesebb terheléssel fog járni. sajnos a problémák odáig fajultak, hogy bár csütörtök óta is nehezen volt elérhető eropolis, tegnapra teljesen összeomlott a terhelés alatt.

itt volt az ideje, hogy az eropolist kiszolgáló szerver operációs rendszerét is a legfrissebre cseréljük -- mivel tegnap úgyis összeomlott a terheléstől a rendszer, így nekiálltam, és úgy 10 óra munkával sikerült újra működőképessé tenni eropolist.

hogy most milyen sebességű lesz, egyelőre nem tudjuk saccolni sem. hacsak nem sikerült az összes finomhangolási paramétert elsőre jól belőnünk (amire, mivel igencsak sokismeretlenes egyenletről van szó, kevés az esély), a következő napokban még számíthattok leállásokra, elérési nehézségekre, illetve néha a chat teljes leállására is. ilyenkor tartsatok ki, azon dolgozunk, hogy minél jobb legyen a rendszer -- és sajnos bizonyos fejlesztéseket már nem halogathattunk tovább.

csak egy egyszerű háttérinfó, hogy megértsétek, miért vannak ezek a bajok: egy nagy, tőkeerős cég, mint pl. az iwiw (a t-csoport hátszelével), vagy a facebook, vagy az index, simán megengedheti magának azt, hogy ha lassulna vagy akadozna a rendszerük működése, ripsz-ropsz vesz egy alsó hangon is milliós szervert pluszban, oszt berakja, működjél, jajdejó. eropolist egy kis cég üzemelteti, nem áll mögöttünk pénzespostás, így abból kell gazdálkodnunk, ami bevétel befolyik a site-ból. már így is három szerverrel üzemelünk, köszönhetően az eddigi örömpolgárok számának és a hirdetési átkattintásoknak -- ezeket köszönjük nektek!  de ahogy érezhető, a mostani látogatottsággal és funkcionalitással már nagyon erősen feszegetjük ennek a felállásnak a kereteit, és sajnos, amit az utóbbi héten tapasztaltatok, az azt mutatja, hogy nagyon-nagyon feszítjük azokat a kereteket.

azért ügyes gyerekek vagyunk, és így is némi időn belül biztos, hogy meg fogjuk tudni oldani a problémákat -- mert olyan nincs, hogy nincs megoldás. viszont ha szeretnétek eropolis jövőjét biztosítani, akkor annyit tehettek, hogy még többen jöttök örömpolgárnak (így blogot is nyithattok, stb), és még többször kattintotok a hirdetésekre. így lesz nekünk anyagi hátterünk ahhoz, hogy akár egy újabb szuperszervert állítsunk be.

köszönjük a türelmeteket, köszönöm a figyelmet.

30 hozzászólás | eropolis  bejelentés  

Hozzászólások

kiki69
#45 (2010-08-29 14:28:20) |
#szexualiszaklataspanda: Nem vitatkozom veled, de itt nem csak rólam volt szó. :)

Amúgy meg igazad is van, mert tényleg olcsó ez az oldal a többihez képest, mármint a *TZ* miatt.

Szép napot. :)
kiki69
#43 (2010-08-29 11:49:09) |
#clary: ügyibogyó vagyol te nagggggyon :D :P
clary
#42 (2010-08-29 11:47:05) |
#kiki69: 

Okostóbiás! :D Te írtad :D Én meg figyelmesen olvasok :P
kiki69
#41 (2010-08-29 11:12:28) |
#clary: És te ez honnan tudod? :O :D

;)
kiki69
#40 (2010-08-29 11:10:44) |
#szexualiszaklataspanda: 

Rajtam kívűl van még 1723 örömpolgár! :) Nekik is oda adod pl?
Hamár ennyire a szíveden viseled szegény szexmasternek, meg orpheónak az oldalát.. :P
Vagy itt mondanám, hogy a sok türelmi zónás örömpolgárok, akik ennek az oldalnak a segítségével  keresik meg a pénzüket. :O :O
Igen, Clary jól tudja, hogy nem én voltam a reklamáló, hanem egy örömpolgár.. :)

Szóval előbb gondolkodj, és utána cselekedj, hogy mit írsz.. :D :P
clary
#39 (2010-08-29 10:16:46) |
#szexualiszaklataspanda: 

Sőt! Én is odaadom, így duplán jól jár. Bár -mentségére mondva- nem kiki69 a reklamáló, ő csak tolmácsolta egy levélíró panaszát ;)
szexmaster
#37 (2010-08-28 03:57:16) |
#kiki69: Ezt a levelet én is megkaptam, válaszoltam is rá, azonban viszontválasz nem érkezett.
szexmaster
#36 (2010-08-28 03:55:50) |
#szexualiszaklataspanda: Ás tényleg írtál :)
kiki69
#35 (2010-08-28 00:55:16) |
#szexmaster: *Elgondolkoztató* :/

Szösszenet egy levélből! :)

Regisztrált örömpolgárként szeretném megjegyezni, hogy az utóbbi 
időben elég nehézkesen és akadozva működik a szerver. Írhatnám, hogy 
emiatt elmaradtak találkozási lehetőségek, de nem is ez a lényeg. 
Legalább elvárható lenne, hogy a tagok részére egy körlevélben 
jelezzék az esetenkénti karbantartásokat, nem beszélve, hogy így a 
befizetett napok száma sem fedi a valóságot az "örömpolgárok" részére. 
Gondolom ezt a napok meghosszabításával biztos lehetne korigálni az 
Önök részéről központilag.
Tisztelettel egy EROPOLIS tag.....
orpheo
#33 (2010-08-26 08:16:58) |
#szexmaster: hát akkor bankos middleware. ígyis-úgyis progizni kell vele. :)
szexmaster
#32 (2010-08-26 06:18:19) |
#varnyu: 
#26
szexmaster
#31 (2010-08-26 06:17:45) |
#cissy: 
#26
szexmaster
#30 (2010-08-26 06:17:12) |
#szexualiszaklataspanda: 
#26
szexmaster
#29 (2010-08-26 06:16:26) |
#storm66: 
#26
szexmaster
#28 (2010-08-26 06:15:55) |
#barna72: 
#26
szexmaster
#27 (2010-08-26 06:14:49) |
#jorg: 
#26
szexmaster
#26 (2010-08-26 06:11:53) |
... és egy kis kiegészítés:
ha valóban szükség lesz még vasra, akkor veszünk vasat, de pillanatnyilag nem kell, és, hogy miért?
Erőforrás gazdálkodással kapcsolatban a gazdaságosságot kell figyelembe venni, vagyis, optimalizálni mindig lehet, kérdés az, hogy meddig éri meg munkát ráfordítani, és mikor lesz olcsóbb egy új vas, mint az optimalizálásra fordított munkaidő.
Ebben az estben, tehát az elmúlt napokban kb. 36 munkaóra ráfordítással sikerült az utf8 átállás, az xhtml kompatibilitás és az eredeti kiszolgálási idő helyreállítása, tehát mindenképpen gazdaságosabb volt optimalizálni, mint új vasat venni és fenntartani.

#jorg: kacagj, ha akarsz, a véleményedet tiszteletben tartom, de nem osztom, elkezdhetnél egy ennél jobb rendszert felépíteni! Várom az eredményt, talán 10-15 év múlva gratulálni is fogok. Mellesleg több, mint 5 éve használod, talán nem véletlenül. Azért mi erőltetjük, nekünk hiányozna.

#barna72: Ez tényleg "undorító", és hosszútávon gondolkodva nem a legjobb stratégia, a cél a látogatók táborának folyamatos növelése, és nem a rövidtávú gyors pénzszerzés.

#storm66: valóban a chat látogatottsága, és a levél korlátozás között van összefüggés, ha nem is olyan arányban, mint azt írod, az online lévők száma az új chat elindításával kb. 20%-al nőtt. Csak a teszt időszak alatt, kb. 2 hétig korlátoztuk az örömpolgároknak az új chatet, de nem terveztük ennek fenntartását, erre azért volt szükség, hogy a hibák jelentős részét kiszűrjük a teszt időszak alatt egy viszonylagos kisebb terhelés mellett.
Valóban a levél korlátozás szinte egybeesett (3 hónappal később) az új chat elindításával, és van összefüggés a chatben használata, és a levelezés szűkítése között, de ez tervezett és előre látható volt, vagyis az új cahtet, és a chatelést, mint szolgáltatást a levelezés visszaszorításával próbáltuk (sikeresen) felpörgetni.
Elsősorban nem a chat felelős az esetleges túlterhelésekért. Azonban a chatben tervezünk bizonyos korlátozásokat, ez elsősorban az egyszerre megnyitott szobák számára értendő, és csakis a nem örömpolgároknak, chatben megnyitott szobaként értelmezendő a privi szoba is.

#szexualiszaklataspanda: van önéletrajzod? ;)

#cissy: valóban olcsóbbak vagyunk, mint mások, és reményeim szerint, ez így is marad!

#bankkártyásfizetés: arra várunk, hogy a micropayment szolgáltatónk végre megcsinálja, amit 1 éve ígér, és lesz bankkártyás fizetés, ez könyveéástechnikai és adózási szempontból előnyös lenne nekünk, ha év végéig nem fejezik be, nekünk kell megcsinálni, nem nehezebb a bank middlewarehez csatlakozni, mint a paypal környezetét használni.

#varnyu: a vasak stabilak, nem kell lebecsülni, összesen 8 processzorral, 14 GB rammal, spéci hardwarekkel szolgáljuk ki Eropolist, sokan irigyelhetnék a gépparkot.
+ Spéci, gyakran noszogatásra szoruló, speciális inputtal rendelkező gépészünk van, aki előbb-utóbb megoldja a feladatokat, tehát csak optimistán ... :D

És végül: túlterheléses időszakok mindenhol vannak, és lesznek is, ha ez valakit elriaszt egy-egy közösségi portáltól, akkor legjobb, ha keres letölt egy jó játékot, ha mindenképpen be akarja kapcsolni a számítógépét, és lehetőleg ne online játék legyen, hogy az esetleges hálózati túlterhelések se zavarják. Ha pedig ez sem jó megoldás, akkor marad a jó öreg TV.
szexmaster
#25 (2010-08-26 01:13:34) |
#orpheo: A paypal könnyelmű ígéret volt, nem fogom részletezni, miért, de paypal biztos, hogy nem lesz.
orpheo
#24 (2010-08-26 00:32:53) |
#rob32: akkor inkább paypal. egyébként az sms-es fizetés azért praktikusabb nekünk (bár igaz, hogy lényegesen kevesebb pénz marad nálunk, mint egy online bankkártyás/paypal fizetésnél), mert az egyben telefonszámot is ad, amivel megoldható a telefonszámmal hirdetők "valódiságának" ellenőrzése. plusz régebben a rendszer eléggé kötött volt, most már -- a virtuális pénztárcával -- viszonylag szabadabb lehetőségeket ad (úgy írtam meg, hogy többféle kreditforrást is tudjon kezelni). úgyhogy lehet, hogy a nem is olyan távoli jövőben lehetőség lesz paypalos fizetésre, amivel persze telefonszámos hirdetés nem lesz elhelyezhető, de pl. sima örömpolgárságot lehet majd vele vásárolni. nem ígéret, de lehet. :)

amúgy nem akarom elkiabálni, úgy tűnik, működnek az új beállítások, és stabilabban megy az egész rendszer, úgyhogy köszönjük a türelmet és a kitartást.
orpheo
#21 (2010-08-25 19:33:44) |
#szexualiszaklataspanda: apc (az eaccelerator sajnos sok fejfájást okozott php5-től), és a sajnos azóta feledésbe merült gigabyte i-ram v2 egy prototípusa van a szerverben. a statikus elemek és php session file-ok ramdisk-en mennek. most már a statikus file-okat thttpd-ről szolgáljuk ki. innentől kezdve nem tudunk többet optimalizálni, csak a konfigurációs file-okban tekergetni. :)
orpheo
#18 (2010-08-25 15:58:37) |
#szexualiszaklataspanda: röhögni fogsz, annodazumál (mielőtt ez a supermicro-s gép lett volna), így oldottuk meg a dolgot -- a mysql egy publikus ip nélküli gépen volt, akkor még csak UTP100-al összekötve a fő eropolis szerverrel. hajjaj, szép idők voltak azok... :)

most viszont várom, hogy a dns végre felfrissüljön, és a thttpd szolgálja ki a statikus cuccokat, ez asszem jó sokat fog levenni a terhelésből. talán.
orpheo
#15 (2010-08-25 15:11:46) |
#szexualiszaklataspanda: itt leginkább a memória a korlátozó, 8GB van a gépben (sajnos több nem is lehet, ilyen supermicro alaplap, hajjaj), és az apache és a mysql együtt szépen elfogyasztják ezt. tapasztalat alapján lelőttem a swapet már kb. egy éve, így van egy felső határa, hogy hány apache processz futhat egyszerre, és mivel a chatet is ez a szerver szolgálja ki, ez szépen felnőhet nagyra. plusz ugye ott van még a processznyitás/zárás overheadje, úgyhogy nagyon ügyesen kell beállítani apache-nál azt az 5 értéket.

ma finomhangoltam ezt is, meg a mysql-t is, és most szép lassan úgy tűnik, kezd összeállni az a konfig, ami egész stabilan és elfogadható sebességgel szolgálja ki eropolist. azért még lesz pár újítás is itten, úgyhogy imádkozzunk, hátha gördülékeny lesz megint minden.
kiki69
#14 (2010-08-25 15:08:51) |
#orpheo: Csak nyugisan lehet jó munkát csinálni! :)
Ne kapkodj.. :D
;)
storm66
#12 (2010-08-25 14:40:20) |
Kedves Orpheo!

Nem az én asztalom, és valószínüleg nem is a tied, de eropolis túlterhelése körülbelül a videochat bevezetésével kezdődött. Azóta az egyszerre online levő felhasználók száma gyakorlatilag megduplázódott, a korábbi 600-700 helyett most 1000-1200 között jár.
Eredetileg ez a szolgáltatás csak az örömpolgároknak járt, de az ingyenessé tétele a levélkorlátozás bevezetésével együtt szerintem katasztrófális következményekkel járt. A felhasználók tömege reklamál rendszeresen a farokverők zaklatásáért, a rengeteg automata üzenetért és a chat akadozásáért. valószínünek tartom, hogy ha ez most is csak az örömpolgároknak lenne fenntartva, akkor sem a rendszer nem lenne folyamatosan agyonterhelve, sem a fejlesztésekre fordítható bevételek nem hiányoznának.
További sikeres munkát kívánok neked! :)
orpheo
#11 (2010-08-25 13:17:25) |
elnézést a mostani szakadozásokért, finomhangolok éppen. nehéz eltalálni a dolgot megfelelően. :(
orpheo
#10 (2010-08-25 12:23:01) |
na, úgy tűnik, van még mit hangolni, de figyelem a terhelést, és ha megint csúcsra megy, látni fogom, hogy kb. milyen adatokkal kell majd dolgoznom. köszi a türelmet.

és jerry, hogy jön a flashhez a mac? egy mac szerver "nem bír ki mindent", hogy úgy mondjam. linux szervereink vannak, azok jobban bírják a strapát, mindössze arról van szó, hogy az újítások miatt megváltoztak olyan dolgok, mint pl. memóriaterhelés, párhuzamosan futó kiszolgálások, és most próbáljuk a terheléshez igazítani a szoftverkonfigot. erről beszéltem, amikor a "hátszeles" cégeket említettem: ők nincsenek rákényszerülve arra, hogy ilyen finomhangolásokat csináljanak, mert megengedhetik maguknak a külön vasat. mi most még per pillanat nem, úgyhogy ügyesnek kell lennünk.
barna72
#7 (2010-08-25 09:33:06) |
Szia orpheo!

Köszönjük a fáradságot amit értünk teszel. 
Ha reklámokból is éltek, miért nem irányítotok belépéskor mindenkit egy kényszerkattintó oldalra, ahonnan kattintás után jut a user az oldalra? Bár tudom ez undorító dolog, de végülis az oldalért volna ez is....
Barna
jorg
#5 (2010-08-25 08:50:44) |
Üdvözletem!

1. Miért teljesen véletlenül derül ki, hogy valami megtudható ennek a kacagtató rendszernek a gondjairól?
2. Elismerésem a sok munkáért - viszont:
3. Egyre inkább úgy vélem, hogy fölöslegesen költöttem egyetlen fillért is ennek az instabil site-nak a támogatására.
A klasszikusokat idézve: "Ami nem megy, azt nem kell erőltetni". Majd csak megleszünk nélküle...

Minden jót!
Jorg
jorg
#6 (2010-08-25 08:50:44) |
Üdvözletem!

1. Miért teljesen véletlenül derül ki, hogy valami megtudható ennek a kacagtató rendszernek a gondjairól?
2. Elismerésem a sok munkáért - viszont:
3. Egyre inkább úgy vélem, hogy fölöslegesen költöttem egyetlen fillért is ennek az instabil site-nak a támogatására.
A klasszikusokat idézve: "Ami nem megy, azt nem kell erőltetni". Majd csak megleszünk nélküle...

Minden jót!
Jorg
clary
#1 (2010-08-25 06:39:53) |
Kedves *orpheo*!

Elolvastam, figyelmes is voltam, és köszönöm a fáradozásod-a többiek nevében is, akik nem olvasnak :) Mint ahogy reglapot sem, mert utálnak olvasni, vagy mi a szösz :D De majd anyáznak a chat-en :) Viszont ezért jó, hogy vagyunk páran akik olvasnak és majd megpróbáljuk ezeket a drága embereket informálni :)
Jó pihenést és szép napot! :) 


hirdetés


A felhasználói élmény biztosításához Eropolis cookie-kat használ. Tudj meg többet.     Rendben, elfogadom.